Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 3. 2018

Prvky v živých soustavách

Chemické složení živých soustav

 

Voda – 65% +-

Sušina – anorganické látky – 3%

  • organické látky – 32%

 

Prvky

  • pokud jsou v organismech, jsou to biogenní prvky a dělíme je podle množství v organismu
  • Makroprvky : v největších množstvích v živé hmotě – C, H, O, N, P, Ca
  • Mikroprvky: jsou zastoupeny v malém množství – S, K, Na, Mg, Cl…
  • Stopové prvky: v nepatrném množství – Co, Zn, Cu, Mn…

 

Anorganické látky

  • Nejvyšší zastoupení má voda, ostatní anorganické látky se vyskytují v podobě rozpustných solí na ionty nebo jako nerozpustné soli
  • Voda – tvoří většinu živých soustav 60-95%, je vhodným prostředím pro všechny biochemické reakce, dobré rozpouštědlo, podílí se na stálosti pH, osmotického tlaku a ovlivňuje termoregulaci
  • Anorganické ionty – ovlivňují především osmotický tlak, pH, acidobazickou rovnováhu a elektrické transportní procesy – K+, Na+, Cl-, Mg3+, Ca2+ a nebo anionty H2PO- , HPO2-
  • Nerozpustné soli – v oporných a ochranných strukturách organismů CaCO3, Ca2(PO4)2, SiO2 . nH2O – najdeme je ve schránkách rostlin, živočichů, v kostech atd…

 

Organické látky

  • Základními jednotkami jsou sacharidy, bílkoviny, lipidy a nukleové kyseliny
  • Sacharidy – organické sloučeniny složené z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku, mající různé funkce – stavební materiál (celulóza, chitin), zásobní látka (živočichové a houby – glykogen, rostliny – škrob, inulin), zdroj energie (uvolňují se oxidací a jsou složeny ze základních monosacharidů)
    • Monosacharidy – tvořené jednou sacharidovou jednotkou – glukoza, fruktóza, galaktoza, ribóza nebo deoxyribóza
    • Oligosacharidy – tvořené 2-10 monosacharidovými jednotkami, nejvýznamnější jsou disacharidy – maltóza (sladový cukr), laktoza (mléčný cukr), sacharóza (řepný cukr)
    • Polysacharidy – tvořené více jak 10 monosacharidovými jednotkami, makromolekulární látky – škrob, glykogen, celulóza, chitin
  • Bílkoviny – proteiny, makromolekulární látky složené z aminokyselin spojených peptidickou vazbou, v organismu mají nejrůznější funkce – stavební (kolagen, keratin), katalytickou (enzymy), regulační (hormony), obrannou (protilátky), transportní (hemoglobin)
    • Jednoduché – obsahují pouze aminokyseliny
    • Složení – kromě bílkovin obsahují i nebílkovinné složky – fosfoproteiny, glykoproteiny, lipoproteiny
  • Lipidy – estery alkoholů (třeba glycerolu) a vyšších mastných kyselin, stavební látkou membrán, zdrojem energie, vytvářejí prostředí pro vstřebávání některých látek (vitamíny, barviva)
    • Jednoduché – tuky, vosky
    • Složené lipidy  - glykolipidy, fosfolipidy
  • Nukleové kyseliny – makromolekulární látky, které jsou tvořeny řetězci spojených nukleotidů, nositeli genetické informace, slouží k uchování a přenosu dědičných znaků z generace na generaci
    • Deoxyribonukleové kyselina – DNA
    • Ribonukleová kyselina – RNA

 

K dalším organickým sloučeninám patří i terpeny – jsou v rostlinách (karotenoidy – žlutá nebo červená barviva, přírodní kaučuk…), steroidy (cholesterol tvořící membrány eukaryotických buněk, mužské a ženské pohlavní hormony), alkaloidy (sekundární metabolity rostlinného původu, mají účinky na živočišné organismy, využívají se v lékařství nebo bývají zneužity jako drogy nebo jedy).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář